Middagar med Maya

Middagar med Maya

Innehåll

Middagstips med bilder och recept från egna köket...

Ugnskokt lax

FiskPosted by Maya Sun, June 19, 2011 18:05:00
En av favoriterna här hemma är lax i ugn... dels för att det är enkelt, sköter sig själv men framförallt att det är så himla gott!

Valfri mängd laxfilé

En hel massa skivad rödlök

Dill, gärna färsk, men torkad/fryst går också bra

Citron

Citronpeppar och salt

Aluminiumfolie

Smör

Potatis


Förvärm ugnen till 200'C. Lägg laxfilén/filéerna på en lång bit aluminiumfolie, salta och peppra enligt tycke och smak, men salt behövs oftast lite mer än man tror till fisk... Lägg på den skivade rödlöken och snåla inte med den för den tillför jättegod smak och är god att äta till! Tillsätt dillen och lite citronsaft och vik ihop folien till ett slutet paket, lägg i en form (för att slippa eventuellt spill i botten på ugnen) och ställ i ugnen.

Skala och sätt potatis på kokning och smält en ordentlig bit smör.

När potatisen är klar är även laxen det och vill man ha laxen som kockarna på "finare" restauranger tycker den ska vara får man ta ut den tidigare, men jag vill ha min lax helt färdig och den blir inte torr när den lagas i ett sånt här paket i ugnen.

Servera laxen med rödlöken, den kokta potatisen, smält smör, lite sallad och kanske en citronskiva... Mumma!!


  • Comments(0)//middagar.loveeatpray.com/#post22

Fantastisk flundra

FiskPosted by Marie Fri, April 23, 2010 10:38:04

Sitter här och funderar på vad jag ska bjuda på idag... Lutar åt fisk, men jag har ingen lämplig bild till den rätt jag skulle vilja dela med mig av, men det kanske inte är hela världen - även om man äter med ögonen också. Kan ju alltid lägga till en bild i efterhand, eller låna en bild på nätet tills jag tagit en bra själv.

Till denna rätt använder jag helst Rödtunga eller Bergflundra, men i brist på det går det lika bra med Rödspätta eller annan vit fisk, helst färsk, men fryst går också bra.

6 eller fler filéer spätta/flundra

Purjolök

Färsk dill

Citronsaft

1 rejäl klick Majonäs

1 burk Creme fraiche

2-3 dl Grädde

Senap (gärna grovkornig)

Salt & Peppar

I en bunke blandar du majonäs, senap, creme fraiche, grädde, citronsaft och kryddor till en jämn sås. Blanda i hackad purjolök och hackad dill och rör om ordentligt.

I en ugnsfastform lägger du ett lager sås i botten och sen varvar du filéer och sås och avslutar med sås innan du ställer in formen i ugnen, 200 grader i ca 30-40 minuter. (En utbildad kock skulle skrika högt nu men jag vill ha min fisk ordentligt lagad, inte halvrå - då väljer jag i så fall sushi.) Till detta serverar du kokt potatis och en fräsch sallad.

  • Comments(0)//middagar.loveeatpray.com/#post6