Middagar med Maya

Middagar med Maya

Innehåll

Middagstips med bilder och recept från egna köket...

Falafel

VegetarisktPosted by Maya Thu, October 28, 2010 21:43:09

Idag har jag ägnat eftermiddagen och kvällen åt att lära mig göra Falafel, äta de samma och umgås med kurdiska/arabiska kvinnor. Mycket pedagogiskt och likt matlagningsprogram har vi gjort allt från grunden, men för att vi inte skulle dö av hunger så fanns det även förberett så vi kunde äta lite under tiden...

Du behöver:

ca 1/2 kg blötlagda kikärtor (vikten avser när de legat i blöt färdigt)

1 glas blötlagda bondbönor

ca 10 cm purjolök

2 små gula lökar

Vitlök - jag tycker mycket om vitlök och tar mycket, men det är upp till var och en

Ett knippe persilja

ca 1 tsk bakpulver

Salt & Peppar

Falafelkrydda (finns ofta i orientaliska butiker)

Chili om man vill ha lite mer styrka på dem

Olja - att fritera i

Mixa alla grönsaker (utom kryddor och bakpulver) i en matberedare... Du kan behöva ta det i omgångar beroende på hur stor matberedare du har. Det ska bli en relativt torr blandning och i konsistens ska det se ut lite som couscous - inte helt slätt alltså.

När du mixat allt klart blandar du i bakpulver och låter det gå i matberedaren en stund till så bakpulvret blandas ordentligt med smeten. När du gjort det häller du upp det i en bunke och blandar i kryddorna efter tycke och smak.

Hetta upp olja i en gryta. Det behöver inte vara mycket olja, någon cm från botten och du kan behöva fylla på med mer under friterandets gång. När oljan har nått rätt temperatur är det dags att försiktigt lägga i falaflarna. Du kan med fördel, om du är rädd att bränna dig använda dig av en sked. Ta falafelblandningen i skeden och tryck till den något, för skeden mot oljan utan att doppa ner den och blandningen glida av och ner i frityroljan. De får då perfekt storlek och du behöver inte vara lika rädd för brännskador. Du kan dock behöva peta till den lite så den lossnar från skeden.

Fritera tills de fått fin färg, vänd dem med hjälp av lämpligt verktyg, ta upp och lägg i en sil eller på ett papper för att låta överflödig olja rinna av.

Ät som de är eller i pitabröd med grönsaker och kanske nån vitlökssås till. Smakar hur gott som helst och är billig mat som dessutom går utmärkt att frysa in...

  • Comments(0)//middagar.loveeatpray.com/#post14