Middagar med Maya

Middagar med Maya

Innehåll

Middagstips med bilder och recept från egna köket...

Riktigt gott Ris

TillbehörPosted by Marie Mon, April 26, 2010 10:47:42

Det är en konst att koka ris har jag märkt. Vill man inte ha det klibbigt och äckligt måste man lägga ner lite själ i det. Ris är dessutom oftast smutsigt och behöver tvättas innan man tillagar det. Sköljer man sin frukt ska man även skölja sitt ris, det har skördats, lagts på tork, förvarats i stora lager helt öppet innan det läggs i de förpackningar vi köper det i. Damm, smuts och allt möjligt far runt och fastnar på de små kornen och kan göra att ris smakar mindre bra. Lägger man det i kallt vatten en stund innan man tillagar det och rör runt lite så lossnar smutsen och vi slipper äta upp det.

Förutom ris till ett god portion ris behöver man:

Basmatiris

Olja

Salt

Tunn pasta (tunnaste sorten som finns i knyten)

Hetta upp en gryta med olja. Mosa ett par knyten av pastan och lägg i grytan så de får en gyllenbrun färg, häll därefter i riset - men akta så du inte får olja på dig. Salta ordentligt och häll på vatten. Rör runt så det inte bränner fast i botten, spä på med mer vatten om det behövs. Det ska inte koka torrt!

Basmatiris behöver inte så lång tid att bli klar så efter 5-10 minuter brukar riset vara mjukt. Ta upp några korn och provsmaka. Det ska inte vara tuggmotstånd, är det det koka en stund till.

Häll av vattnet och skölj eventuellt riset i en sil en gång till innan du häller det tillbaka i kastrullen. Ställ kastrullen på plattans eftervärme och häll i ett par matskedar olja och salta lite, rör om och servera.

Det kan låta konstigt med de friterade pastabitarna i, och oljan efteråt, men det blir fantastiskt gott! Så gott att man kan sitta och äta bara riset som det är...

  • Comments(0)//middagar.loveeatpray.com/#post8