Middagar med Maya

Middagar med Maya

Innehåll

Middagstips med bilder och recept från egna köket...

3 sorters kakor

BakstugaPosted by Maya Fri, January 07, 2011 17:34:04

Tanken idag var att det skulle bli fyra sorters kakor, men smöret tog slut, lusten med och latmasken bet sig fast och kroppen orkade inte gå till affären och köpa mer... men tre är väl rätt okej också, så har vi något annat att bjuda på om vi får oväntat besök än saffranslängderna eller skorporna jag gjort...

Kokostoppar

50 gram smör

2 ägg

1,5 dl socker

200 gram kokosflingor

(Jag gör dock alltid dubbel sats, men ovanstående är enkel.)

Vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret. Blanda ner kokosflingorna i socker/äggsmeten, blanda och tillsätt det smäta smöret. Blanda ordentligt och låt stå ca 10 min och svälla innan du klickar upp det på bakplåtspapper och skjutsar in dem i ugnen.

175 grader, ca 15 minuter i mitten av ugnen.

Brysselkex

4,5 dl mjöl

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

200 gram smör

Det underlättar i detta recept om smöret inte är kylskåpskallt eftersom det då blir besvärligare att jobba samman, men det ska heller inte vara väldigt mjukt.

Blanda smör, socker, mjöl och vaniljsocker till en slät deg, forma till en eller två rullar och lägg i kylskåpet någon timme innan du skivar upp till runda kakor, ca 0,5 cm i tjocklek, och gräddar i mitten av ugnen.

175 grader, ca 10 min i mitten av ugnen.

Vill man göra dem på riktigt "70-talsvis" ska man innan man skär upp rullen, rulla den i färgat strösocker så kakorna får en söt rosa, blå eller grön kant, men jag brukar strunta i det eftersom kakorna är söta och goda som de är och jag ibland istället doppar dem i lite choklad eller bara äter dem som de är.

"Trasiga chokladbollar"

100 gram choklad 70%

2 dl mjöl

3 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

60 gram smör

1,5 dl farinsocker

1 ägg

0,25 dl mjölk

Strösocker och florsocker till garnering

Smält chokladen över vattenbad. Vispa ihop smör och farinsocker och tillsätt ägget och blanda samma ordentligt.

Blanda de torra ingredienserna (mjöl, salt, bakpulver, kakao) i en skål.

Häll den smälta chokladen i smör och farinsockerblandningen och vispa ihop innan du tillsätter mjölblandningen och mjölken.

Forma till en "korv" och låt ligga i kylskåpet någon timme innan du delar upp degen och rullar små bollar. Bollarna rullar du sen i strösocker och rikligt med florsocker, lägger dem på bakplåtspapper och trycker till dem lite försiktigt så de inte rullar iväg.

175 grader, ca 15 min (eller tills ytan krackelerar) i mitten av ugnen.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by kerstin Sun, February 20, 2011 14:07:26

Aha det är du din skurk :-)))). Nej lunar ligger bakom mig också, var knappt inne det sista året det fanns kvar. Jag kan inte blockera dig man kan inte blockera enskilda personer, man måste lösenordsskydda bloggen vilket jag haft ett tag men åter öppnat den.
Läste du bloggen innan jag skyddade den också eller?
Även om jag kunnat blockera enskilda hade jag ej blockerat dig. Minns inte varför du blockerades av mig så vi lägger det bakom oss.

Posted by kerstin Sun, February 20, 2011 10:22:43

Världen skulle vara rätt trist om alla tyckte detsamma. Aha från lunarstorm vad hette du där? Du vet ju vem jag var där så det skulle vara trevligt att veta vem du var där. Tänker inte klösa ur ögonen på dig :-) lunarstorm hade ju diskusar och de var väll till för att diskutera i inte till för att dunka varandra i ryggen. Är du kanske Tova, Torkel vidar sen kom einar och vad hette nu det tredje barnets?? mamma eller? Susanne hette du på riktigt tror jag.

Posted by kerstin Sun, February 20, 2011 08:08:07

jag bakar också mycket och brysselkex och kokostoppar älskar jag. Lite nyfiken på dig du ha rkommenterat flera inlägg i min blogg där du kan läsa nästan allt om mig. Kikade lite i din men det finns ingen info alls om dig. men du kanske vill ha det så. Nyfiken på hur du hittade mig, vad du ssysslar med, ålder ja du vet. Jag är en nyfiken person.