Middagar med Maya

Middagar med Maya

Innehåll

Middagstips med bilder och recept från egna köket...

Rabarbermarmelad med ingefära

TillbehörPosted by Maya Sun, June 19, 2011 17:33:09
Fick vid besök hos broder, till min stora förtjusning, med mig flera kilo rabarber och hjärnan gick igång för att komma på vad de skulle användas till... Något kilo hamnade i frysen för att användas till paj eller kräm vid senare tillfälle, men två kilo gick till att göra marmelad.

Jag gör tydligen mina största "underverk" när natten fallit för det är oftast de där halvknasiga idéerna kryper fram, när man är så där lite lagomt trött och egentligen borde gå och lägga sig, men inte är riktigt redo...

Fram åkte rabarbern, skärbräda, kniv, durkslag och en stor bunke...

För att göra denna marmelad behöver du följande:


1 kg rabarber

9 dl socker

1 tsk citronsyra

saften från 1 lime och ½ citron

ca 2 cm ingefära som du river

Atamon


Skölj rabarbern och om det är grövre bitar kan du behöva "skala" det yttersta lagret och skiva i små bitar. Lägg rabarbern i bunken och pressa över saften från limen och citronen, strö över citronsyra och sockret och rör runt så rabarbern blandas ordentligt med sockret. Täck med plastfilm och låt stå framme och "marineras" i 12-24 timmar.

Efter 12 timmar simmar rabarbern runt i saft som du silar ur i en gryta och kokar upp. Om du har en stektermometer ska vätskan kokas till 110'C, men annars kokar du upp och ser till att eventuella sockerkristaller löser upp sig och tar sen grytan från värmen och häller i rabarbern. Sänk temperaturen på plattan något och ställ tillbaka grytan och låt koka upp på nytt och låt koka tills en del av vätskan kokat bort - tills du känner dig nöjd, men tänk på att allt stelnar något när det blir kallt också så det beror helt och hållet på hur fast marmelad eller sylt du vill ha.

När det kokat i kanske 5 minuter kan du riva ner ingefäran och röra runt.

Glöm inte att hålla koll på grytan och röra om då och då så det inte bränner fast i botten.

När du är nöjd med konsistensen häller du i Atamon enligt anvisningarna på förpackningen.

Förbered burkar att ha marmeladen i, de ska vara varma när du häller upp den varma marmeladen och du sätter omgående på locket och låter dem svalna i stängda burkar.

En härligt god marmelad/sylt du kan använda på smörgås, på pannkakor och i bakverk... Muffins med rabarber/ingefärsfyllning går inte av för hackor kan jag lova...  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.